1-3 DAGARS LEVERANSTID & FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 300 KR    |    30 DAGARS RETURRÄTT    |    [email protected]

Aktiva/passiva adaptrar till Mac?

Vill du hänga med fler artiklar som denna?

Mac Dual DVI active adapter

Vad är skillnaden mellan en aktiv och en passiv adapter?

Skillnaden är mycket enkel. Skillnaden är att det finns ström i en aktiv adapter och det finns ingen ström i en passiv adapter. En aktiv adapter kan därför överföra högre upplösning än t.ex. en passiv adapter. Du kan se det som att en passiv adapter använder en extra kontakt till strömöverföring, medan en aktiv anslutning får ström från något annat håll. Därför har den extra anslutningen, som förut var strömanslutningen för att överföra något annat, t.ex. högre upplösning.

Aktiva och passiva adaptrar till Mac-datorer är lite speciella eftersom att Mini Display-porten och Thunderbolt-porten har inbyggd HDMI, VGA och DVI-port. Det vill säga att en passiv adapter kan användas till alla dessa tre. Mini Display-port till VGA stöder i gengäld endast upp till 2048x1152, Mini Display-port till DVI stöder upp till 1920x1200 och Mini Display-port till HDMI stöder upp till 1920x1200.

Om du har en 27” eller 30” skärm ska du använda en aktiv adapter till dessa skärmar. De kan vara svåra att få tag på och kostar en hel del pengar. Vi har inte några aktiva adaptrar men försöker att hitta någon till vårt sortiment.

Det talas också om passiva och aktiva högtalare. De är på samma sätt passiva eller aktiva, eller aktiva beroende på om det finns ström i dem eller inte. Alltså är högtalare som behöver en förstärkare passiva och högtalare som kan spela upp utan en förstärkare aktiva. Om du tittar på t.ex. en gammal B&O-högtalare så måste du koppla den till en förstärkare innan den kan spela upp med radio eller mobiltelefon. Men ditt headset, som är aktivt, kräver endast den ström som headsetet får genom din mobiltelefon före det kan spela upp musik. Det är samma sak med en dockningsstation som oftast får ström direkt från ett eluttag.

På bilden till höger kan du se en aktiv adapter från Apple själv. Denna adaptern har inbyggd USDB eftersom att den får ström via USB-kabel. Adaptern är tillverkad för Apples 30” Cinema Display, som kom ut för nästan 10 år sedan när de dåvarande adaptrarna inte kunde klara av den höga upplösningen på 2650x1600. Du kan även få adaptrar som inte kräver extern ström, i form av USB eller strömkontakt, men som fortfarande är aktiva.