300 DAGERS RETURRÄTT
1-3 HVERDAGAR
FRI FRAGT FRÅN 499 KR
250.000 DANSKA ANVÄNDARE OSS

Över 15 års erfarenhet
med Mac, iPhone, iPad & IT

Filtrer produkter

Utrustning
Pris
kr kr
Hona
Möjlighet att plocka upp i Köpenhamn
Producenter
vis flere mindre
Filter

Zigbee enheder

Det finns 15 produkter.
Zigbee-enheterVad är Zigbee? Zigbee-protokollet är en trådlös standard som använder mesh-teknologi för kommunikationen mellan anslutna enheter. Det utmärker sig genom att vara mycket energieffektivt, vilket gör att trådlösa enheter oftast har betydligt längre batteritid än enheter som använder...
läs mer
Visar 1 - 15 av 15 artiklar
Zigbee enheder

Zigbee-enheter

Vad är Zigbee?

Zigbee-protokollet är en trådlös standard som använder mesh-teknologi för kommunikationen mellan anslutna enheter. Det utmärker sig genom att vara mycket energieffektivt, vilket gör att trådlösa enheter oftast har betydligt längre batteritid än enheter som använder Wi-Fi. Dessutom möjliggör mesh-teknologin längre räckvidd än Wi-Fi, eftersom enheterna kommunicerar med varandra och kan förstärka signalen till varandra.

Zigbee gjorde verkligen sitt intåg i det intelligenta hemmet när Philips Hue introducerades. Här kunde man få ett komplett, intelligent ekosystem för belysningen i hemmet, där lampor, kontakter och sensorer kunde kommunicera med varandra och styras i stort sett som man ville. Sedan dess har andra tillverkare insett fördelarna med att använda Zigbee i sina belysningsprodukter (t.ex. Ikea Trådfri, Osram Smart+ osv.), och protokollet har spridit sig till många andra typer av enheter som radiatorventiler och rökdetektorer.

Kan man koppla alla Zigbee-enheter till sin Hue Bridge eller Trådfri Gateway?

Tyvärr inte. Även om Zigbee är en standard är den relativt öppen. Det har fördelen att den är enkel och billig att implementera för tillverkaren, men det innebär också att implementeringen kan variera från tillverkare till tillverkare. Dessutom har belysningen sin egen underprotokoll (Zigbee Light Link), som inte är direkt kompatibel med hela protokollet.

Det har resulterat i att de flesta tillverkare har utvecklat sina egna ekosystem, och det är definitivt inte alltid till fördel för konsumenten. Man slutar snabbt med 3-4 olika styrenheter som alla måste vara anslutna till ström och nätverk, och man förlorar också fördelen med ett starkt mesh-nätverk eftersom de olika systemen bildar sina egna nätverk. En lampa ansluten till en Hue Bridge kan till exempel inte förstärka signalen till en PIR-sensor på en Xiaomi Gateway.

iaai