1-3 DAGARS LEVERANSTID & FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 400 KR    |    30 DAGARS RETURRÄTT    |    [email protected]

Din guide för olika videoutgångar

Vill du hänga med fler artiklar som denna?

Vilken videoutgång har min Mac?

Det kan vara svårt att skilja mellan olika videoutgångar eftersom de ibland är mycket lika, det här är en guide som hjälper dig snabbt ta reda på vilka video anlsutningar din Mac-dator. Denna guide gäller för alla Mac, både iMac, Mac Mini, Macbook proffsen, Macbook Air, MacBook, Mac Pro.

Mini Displayport / Thunderbolt

Mini Display-porten är den mest använda videoporten. Sedan 2010 har alla Mac-datorer haft den, även de allra nyaste. Mini Display-porten finns också i de flesta Mac-datorer från 2009 och en från 2008, men den Mini Display-porten stöder inte ljud.

Kännetecknet för Mini Display-porten är det lilla hörnet som är avskuret.

Här kan du se att det är detsamma oavsett om det är en nyare Macbook med Thunderbolt eller thunderbolt 2, eller om det är en liten förändring med Mini Display-porten. Alla Mini Display-portstillbehör fungerar med thunderbolt, medan det aldrig fungerar i motsatt håll. 

Mini DVI

Mini DVI är en vidareutveckling av den normala DVI-kontakten. Den är digital, men stöder inte ljud.

Här kan du se kontakten:

För att veta skillnaden mellan detta och en Mini Display-port ska man titta på det hörnet som är avskuret, eftersom att Mini DVI har rundade hörn. 

Micro DVI

Mikro DVI blev exklusivt använt i Macbook Air 13 2007, den första Macbook Air. Vid denna tidpunkt hade Apple inte utvecklat Mini Display-kontaken och den andra kontakten de använde - Mini DVI - var helt enkelt för stor för att kunna passa i den lilla maskinen.

HDMI

Apple är traditionellt emot HDMI. Då alla andra PC-tillverkare gick över till HDMI valde Apple att gå över till deras nästan egen Mini Display-port, eftersom den stödde högre upplösning vid den tidspunkten. Men då Apples Macbook Pro Retina, både i 13" och 15"-versionerna, kommer med en HDMI-anslutning förtjänar kontakten också en plats i den här handboken. Apple har varit så flinka med att skriva HDMI på kontakten.

HDMI stöder upp till 4k-upplösning (4096 x 2160) och kabeln stöder också ljud, nätverk, strömförsörjning och många andra funktioner. De flesta av dem fungerar inte på Mac. 4k fungerar bara på den senaste generationen av 15"/13" Macbook Pro Retina. 

DVI

DVI-kontakten används främst på Apple Pro-maskiner, såsom MacBook Pro med den gamla designen före unibody, men även den sista generationen av Mac Pro har fortfarande kontakten. DVI är den kontakt som används mest till att ansluta Windows-datorer till deras skärmar. DVI stöder upp till 2560x1600px, alltså Apples egen 30" skärm. Eller Apples nya 27" skärm på 2560x1440px, men dessa kommer endast med Mini Displayport.

DVI stöder inte ljud av någon form på någon dator.

Det är lätt att känna igen DVI-kontakter eftersom att de oftast är vita.

VGA

VGA är den äldsta kontakten på den här listan. Om din Mac-dator har kontakten så är den väldigt gammal. Men kontakten används fortfarande mycket, speciellt till projektorer och bildrörsskärmar. VGA är den enda kontakten som är analog. DVI har både en analog och en digital anslutning men VGA är endast analog. VGA stöder inte ljud.

Det är lätt att känna igen VGA-kontakten eftersom att den oftast är blåa.