1-3 DAGARS LEVERANSTID & FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 300 KR    |    30 DAGARS RETURRÄTT    |    [email protected]

iPhone/iPad/iPod Mini-laddare? Vad är skillnaden?

Vill du hänga med fler artiklar som denna?

iPhone/iPad/iPad Mini-laddare? Vad är skillnaden?

Det verkar som om Apple säljer få laddare. Det finns bara den till iPad och den till iPhone eller hur? Men det finns några fler, och nej, du kan inte bara använda iPhone-laddaren till din iPad.

Apple har i allmänhet endast 3 laddare; en 5W till alla deras iPhones, som är på 5V och 1A, om du är intresserad av det, och en till iPad 1, 2, 3. Sedan finns det också den nya laddaren på 12W som används till iPad 4 och iPad Air. iPad Mini använder bara 5W-laddare medan iPad Mini med Retina-skärm använder en 10W-laddare. Som du kan se handlar det mycket om skärmen. Alla processorer, grafikkort, RAM och diskar är i stort sätt likartade och används liknande. Men det betyder mycket om en iPad har en Retina-skärm eller inte uppenbarligen.

Det finns många olika av dessa laddare av olika generationer. Men är det den första eller tredje generationen  så levererar det fortfarande den ström som står på den.

Kan man se skillnad på dem olika laddarna? Ja, du kan se skillnad på iPhone och iPad-laddare eftersom att den ena är mycket större än den andra. Men du kan inte se skiilnad mellan en 10W och 12W-laddare, som förresten båda är 5V-laddare. Den första har 2A och den andra 2,4A. Du kan se skillnaden nedanför.

iPhone 5w iPad 10W og iPad 12W oplader

För att vara helt säker eller för att avgöra skillnaden på 10W och 12W måste du läsa vad det står på laddaren. På laddaren står det alltid på baksidan hur många watt den har; 5, 10, 12. Annars står det hur många volt, V, och amper, A, som det är i laddaren. Det kan också stå mA eller något annat och då är mA bara en tusendel av en A. Om det står A och V så kan du jätteenkelt bara gångra ihop dem. För att få reda på watt, så tar du 5V*2A och det blir 10W. Här kan du se en bild på hur det ser ut:

iPad oplader tekst på en 10W iPad oplader

Modell

Adapter

iPad 1

10W

iPad 2

10W

iPad 3

10W

iPad 4

12W

iPad Air

12W

iPad Mini

5W

iPad Mini med Retina skärm

10W

 

Händer det något vid användning av felaktig laddare?

Nej, det gör det oftast inte. Det handlar mer om att man helst inte vill överbelasta din laddare, så den kan inte vara i så länge. Om du använder en 10W eller 12W-laddare till din iPhone händer det inte något. Laddaren ger bara 5W istället för 12W eller 10W, som är max på den laddaren. Det är värre i den andra riktningen; alltså om du använder en 10W-laddare för att ladda en iPad, som ska använda 12W. Här blir laddaren överbelastad och laddningen långsammare. Speciellt om du använder den lilla 5W-laddaren för att ladda en iPad så kan det ta dagar att ladda din den. Och om du använder iPaden medans så laddas den inte upp.