300 DAGERS RETURRÄTT
1-3 HVERDAGAR
FRI FRAGT FRÅN 499 KR
250.000 DANSKA ANVÄNDARE OSS

Över 15 års erfarenhet
med Mac, iPhone, iPad & IT

Lär dig att återställa din Mac till fabriksinställningar

Lär dig att återställa din Mac till fabriksinställningar

SATA til USB3

Det kan finnas många anledningar till varför du antingen behöver eller vill återställa din dator. Har den blivit för långsam? Kan den inte starta optimalt? Ska du sälja den? Oavsett anledning så har du här en kortfattad hjälp om hur det görs.

Om datorn kan starta och fungerar bra så är det alltid en bra idé att samla ihop alla de saker du inte vill förlora - bilder, ljudfiler, dokument och liknande. Detta kan göras manuellt eller via ett program som t.ex. Carbon Copy Cloner, som gör det möjligt att skapa en säkerhetskopia av din Mac på en extern hårddisk. Alla uppgifter på datorn kommer nämligen att raderas helt. Därefter är det viktigt att försäkra sig om att du är ansluten till Internet, så att den senaste versionen av Mac OS X kan laddas ned. 

Följ nu dessa steg:

1. Stäng av din Mac, ställ in den på laddning (om det är en Macbook) och starta den.

2. Håll ned 'Command" och "R-knappen" samtidigt medan datorn startar, tills Apple-logotypen visas på skärmen.

3. Nu har du öppnat Start-menyn. Sök igen att datorn är ansluten till Internet - detta kan kan göras genom denna startmeny. Operativsystemet laddas nämligen ner online, för att undvika att behöva göra det med installations-CD (som inte heller skulle fungera med Macbooks utan CD-ROM-läsare)

4. Gå nu till "Diskverktyg" och fortsätt. Du kommer att kunna se din hårddisks uppdelningar (partitioner), utifall att det finns fler. Annars kommer det bara att vara möjligt att se "Macintosh HD". Klicka på den och tryck på "Radera".

5. Gå tillbaka till OS X-hjälpprogrammet genom att stänga ned "Diskverktyg". Här ska du klicka på 'Installera om OS X' och sedan följer du bara anvisningarna på skärmen. 

När processen är färdig kommer din dator att vara så gott som ny - en färsk start. 

Din Mac har själv ett program som installeras för säkerhetskopiering - Time Machine. Det lagrar allt innehåll på din dator till en extern hårddisk som du genom Systemåterställning kan använda för att få alla filer och program tillbaka som du hade innan du raderade hela hårddisken.

Vill du få fler artiklar som denna?